EL PP PRIVATITZA L’ENLLUMENAT PÚBLIC DE DAIMÚS PER ALS PROPERS 16 ANYS

Ja ho advertíem al darrer número que estàvem a les portes d’una nova privatització. Aquesta privatització ja s’ha aprovat. L’Ajuntament traurà a subhasta la concessió de l’enllumenat públic i el seu manteniment per als propers 16 anys.

I quina ha estat la postura de Compromís?. NOSALTRES SEMPRE HEM ESTAT EN CONTRA DE LES PRIVATITZACIONS. Considerem que els serveis públics han d’estar gestionats per les Institucions
Públiques encarregades. Quan els i veïnes d’un poble trien un ajuntament, és per a què gestione el millor que sàpiga els serveis públics, no per a què encomane la seua gestió a una empresa privada, que fa d’allò que és de tots, el seu negoci.

Malgrat açò, COMPROMÍS sempre ofereix alternatives i punts d’acord. Per això el primer que cal fer és millorar per a l’Ajuntament, en tot el que es puga, les condicions generals de la “venda” del servei. Ja ho vam fer quan l’aigua potable, i vam aconseguir un contracte molt més beneficiós per a l’Ajuntament: l’empresa que s’ho va quedar va pagar el doble del que inicialment ens van presentar. Sort que el BLOC-COMPROMÍS estava allí llegint i modificant clàusules per beneficiar al poble. Si no haguera sigut aixina, ara, al deute actual caldria sumar-li uns 200.000 € més.

Hem estat treballant fins al mateix plenari en què es va votar, millorant clàusula a clàusula per tal que els interessos de l’Ajuntament, que són els de totes i tots, quedaren el millor possible. Hem descobert diverses “trampes” del contracte, com la que li van fer creure a l’alcalde de què els primers 9 mesos la llum seria debades, quan en realitat del que es tractava era d’un endarreriment en el pagament. Creguem que podem estar contents del treball de millora que hem fet.

Però a més vam fixar les dues condicions que consideràvem irrenunciables per a què, malgrat la nostra oposició a les privatitzacions, poguérem acceptar la proposta. Aquestes dues condicions eren: Que l’enllumenat públic no es “venguera” per més de 8 anys, ja que 16 ens sembla una barbaritat, i que el preu d’eixida fora un 10% menor i així ja ens asseguràvem una rebaixa mínima de 10% del seu cost.

En quant a la primera condició volem fer la següent consideració: fa 16 any les bombetes de baix consum eren encara ciènciaficció, quan hui en dia s’estan començant a substituir per les de tecnologia LED. En la “venda” de l’enllumenat públic es contempla el canvi dels actuals fanals per uns altres que gasten tecnologia LED, i que per tant van a tindre un consum molt inferior (i eixe és el benefici de qui s’ho quede). Com estarà dins de 16 anys, quan finalitze la privatització, la tecnologia LED?

Quina instal·lació d’enllumenat ens quedarà quan finalitze la privatització? Ens pot quedar una instal·lació d’enllumenat públic
totalment anacrònica i obsoleta en comparació als sistemes d’enllumenat que hi hauran en eixe moment. El PP es va encabotinar en 16 anys, no va atendre a raons, i fent ús de la seua majoria absoluta no va acceptar reduir la durada a 8 anys.
L’altra condició que posàvem era la rebaixa en un 10% del preu d’eixida de la subhasta. D’acord amb l’estudi energètic que s’ha fet, l’empresa que s’ho quede, pot tindre uns beneficis a l’any de més de 75.000€, per la qual cosa pot anar a la subhasta fent una bona baixa. Però en el document aprovat la puntuació màxima per rebaixa del preu s’estableix quan aquesta arriba al 15%.
Nosaltres volíem garantir un 10% addicional.

La veritat és que esperàvem que el PP acceptara una cosa tan evident, però no vaser així, per la qual cosa vam acabar votant en contra.Després de tot açò caldria fer-se una pregunta: És bo per al poble el que s’ha aprovat? Sense dubte, a curt termini anem a observar una reducció en les despeses de la llum que a hores d’ara estan desorbitades, però a llarg termini, i 16 anys són un
molt llarg termini, no tenim clar què pot passar i no volem que una decisió d’aquest calibre acabe sent “pa per avui i fam per a demà”. I aquesta incertesa de com ens va a afectar en el futur i, sobretot, amb el perill molt real, “d’heretar” d’ací 16 anys, en quant acabe la privatització, unes instal·lacions d’enllumenat públic obsoletes i envellides, és un dels motius pels que HEM VOTAT QUE NO. D’altra banda continuem reafirmant-nos en què a la vista dels beneficis que obtindrà qui es quede amb aquest negoci,
sense massa esforç se li havera pogut traure un % de rebaixa major al que se li traurà ara.

L’altra pregunta és si la privatització era el millor i únic mètode per abaratir la factura de la llum, i ací podem dir un no rotund. Hi havia altres camins en els quals l’Ajuntament no perdia el control de l’enllumenat públic. Nosaltres ja feia més d’una legislatura en què insistíem en buscar solucions al problema de la factura de la llum, i no ens feien cas. Hi ha empreses que van canviant
de companyia elèctrica aconsegueixen rebaixes del mateix estil del que anem a aconseguir. Està també la possibilitat d’invertir aquest benefici en anar substituint els actuals fanals per fanals LED amb fortes subvencions, especialment de Diputació, i reduir molt més que en aquets sistema que s’ha triat,la factura de la llum,

Aquesta solució és la que estan fent molts pobles. Però qualsevol solució que busquem sempre necessita la voluntat de treballar de valent per millorar la gestió, i és molt més còmode deixar que la feina la faça UNA EMPRESA la qual S’EMPORTARÀ EL GROS DELS BENEFICIS.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *