Jesús Ruiz. Regidor del BLOC-Compromís a Daimús.

A Daimús el PP governa amb majoria absoluta des de fa més de vint anys. Fa i desfà com estima oportú, això sí, recobrint-ho d’una falsa oportunitat de participació a l’oposició que, en el millor dels casos, es reduix a que confirmem aquelles propostes que arriben des del govern. Com bé ha afirmat l’alcalde en més d’una ocasió, ells són el govern i nosaltres l’oposició. Però, alguna cosa sembla que ha començat a canviar. En matèria de joventut, després del que es va debatre en el darrer plenari, segons el govern del PP, fan allò que diu l’oposició. Nosaltres pensem que allò que l’oposició va dir en el darrer plenari els ha permès adonar-se’n de l’embolic en el que s’havien ficat per voler contentar a tot el món oblidant-se que l’obligació fonamental d’aquells que estan al front d’una administració pública ha de ser gestionar i governar respectant i complint la legalitat vigent.

Què va dir l’oposició en l’últim plenari en matèria de joventut? Primer, el regidor del PSOE, va manifestar la seua estranyesa que en les disco mòbils que en espais públics fan els festers joves, autoritzades i animades des del consistori, foren gestionades per menors i, d’igual forma, es servira alcohol a menors. Després, jo mateix, vaig fer una intervenció reflexionant sobre qui recauria la responsabilitat si allí passara qualsevol cosa fora del que en podríem dir “normal desenvolupament de la nit”. A més vaig insistir en allò que sempre hem defensat des del Bloc-Compromís: qualsevol col·lectiu que reba subvencions ha d’estar legalment constituït com associació i, des de l’ajuntament, se li ha de donar tot tipus de recolzament i assessorament per complimentar els tràmits de legalització. En cap moment vam qüestionar que els festers joves feren les seues disco mòbils, en cap moment vam qüestionar que tingueren una barra per obtenir diners, en cap moment vam qüestionar la necessitat de potenciar les iniciatives dels nostres joves. Les coses, però, s’han de fer des de l’obligació de complir la legalitat vigent, donant cobertura legal des de l’ajuntament –no existia ni autorització escrita per utilitzar el carrer!- i, sobretot, des del deure que tenim com a responsables de polítiques de joventut que aquestes vagen encaminades cap a la creació d’hàbits i costums saludables, especialment, pel que fa en matèria de drogodependències.

L’alcalde s’ho ha agafat molt seriosament i ens ha fet molt de cas. El problema, però, és el relat que ha fet als joves del que vam dir en el plenari. A hores d’ara, el que circula entre els festers joves és que l’oposició i, en especial el que escriu aquestes paraules, no vol que els joves recapten diners ni que es facen disco mòbils. Ja ho he dit abans, res d’açò vam dir cap dels regidors de l’oposició. Això sí, el que no han dit al festers joves és que els regidors del BLOC-Compromís venim demanant des de la passada legislatura que s’obriga l’espai que es va condicionar per a ells a l’antic ajuntament, amb la subvenció del primer pla Zapatero, i que amb motiu del segon pla es va dotar amb mobiliari i ordinadors. La resposta a la nostra demanda ha sigut i és un no rotund. No volen que els joves en facen ús d’allò que, amb diners de tots, es va fer per a ells. Una llàstima, sembla que solament els volen al carrer i, per cert, ben fosc.

Des del BLOC-Compromís, però, continuarem treballant perquè els joves tinguen el seu espai on poder reunir-se i desenvolupar activitats lúdiques i formatives, perquè reben les subvencions necessàries per tal de fer una festa digna, perquè es constituisca un consell de la joventut on tinguen cabuda tots els col·lectius de joves del poble, amb autonomia de gestió i no de manipulació des de l’Ajuntament, perquè funcione i siga efectiva la comissió de joventut de l’Ajuntament, a hores d’ara, sense haver celebrat cap reunió, perquè els nostres joves estudiants tinguen un espai públic, on poder estudiar i que no tinguen que anar-se’n a Gandia o al Grau, perquè els nostres joves aturats tinguen un servei d’orientació que els ajude a trobar feina, perquè …, a la fi, des del Bloc-Compromís, continuarem defensant que les polítiques de joventut, com qualsevol altres, estiguen regides, també, per la responsabilitat i el bon govern, falta fa.