Els veïns de “Torre Veranda” (platja de Daimús) aconsegueixen el compromís que es retirarà la torre elèctrica del carrer Sant Antoni

Els veïns de la urbanització Torre Veranda no hauran de patir el poste elèctric l’estiu que ve. Han arribat a un acord amb l’empresa propietària del poste pel qual aquesta es compromet a entrar la línia elèctrica soterrada al terme de Daimús, i per tant l’estiu que ve el poste que ara amenaça als apartaments no serà més que un mal record.

Per entendre com s’ha permés posar un poste de mitja tensió al costat d’un edifici cal remuntar-se varis anys endarrere. Era la época del boom de la construcció, i l’Ajuntament de Daimús aprovava PAIs i concedia llicències d’obra sense comprovar si hi havia suficient potència elèctrica. I com era d’esperar el problema va esclatar al final. La urbanització més perjudicada va ser la de pedregals nord que es va veure sense possibilitats de tindre llum. La solució: pel seu compte havien de dur el corrent elèctric des d’un transformador que es troba a la zona dels Marenys en el terme de Gandia fins la urbanització. Açò, segons tècnics consultats pel BLOC, representava més d’any i mig d’endarreriment, y potser més de mig milió d’euros. I tot per la irresponsabilitat municipal de no comprovar abans de donar el permís d’obres, que es disposava de subministrament elèctric suficient.

I així comença la història de dur aquesta línia. Un tram va soterrada pel terme de Gandia, un altre tram subministra corrent a unes instal·lacions de l’entitat de sanejament, un altre tram havia d’anar aeri per la zona rústica que hi ha entre Gandia i Daimús, i una vegada entra a Daimús, i fins a la urbanització de Pedregals Nord, novament soterrada. El problema estava per on fer la línia aèria, ja que es requeria el permís dels propietaris dels camps damunt dels quals havia de transcórrer. I ací van eixir les primeres dificultats, i van anar canviant la ubicació inicial del poste elèctric fins res més ni res menys que alçar-lo a escassos metres dels balcons d’uns apartaments. I sense pensar-s’ho més, l’Ajuntament, en una nova prova d’insensibilitat (ens té acostumats a elles) i sense pensar en les conseqüències que podrien derivar-se de posar el poste al costat dels apartaments, dóna el permís d’obres per alçar allí el poste, amb l’excusa que Iberdrola els ho havia imposat així.

Els veïns van veure alarmats com s’alçava un poste davant els seus balcons, i des d’un primer moment es van posar en contacte amb el BLOC, que en tot moment els va donar tot tipus de suport i recolzament en les seues justes demandes de que es retirara el poste.

Perquè des del BLOC vam entendre que per solucionar el problema del subministrament elèctric a una urbanització que encara no està habitada, no es podia sometre a aquests veïns al risc que suposa tindre un poste per on van a circular 20.000 V i 10.000 kw de potència a escassos metres dels seus apartaments, i amb el problema afegit de la contaminació per radiació electromagnética, i l’impacte visual que representa. És com vestir un sant desvestint-ne un altre. Som els primers que demanem que es solucione el més ràpidament possible el problema del subministrament elèctric a la urbanització de Pedregals Nord, però el pot fer-se és solucionar aquest problema a costa de perjudicar a tercers.

I els veïns del Carrer Sant Antoni van començar a moure’s, realitzant accions de protesta que van arribar al seu punt àlgid quan es van presentar al Saló de Plens com a públic el dia del plenari extraordinari de Setembre. I allí molt hàbilment li van traure a l’Alcalde el compromís d’una moratòria de dos mesos en les obres del poste. I durant aquests dos mesos han estat recercant informació i contactes, que han fructificat en aquest principi d’acord amb l’empresa propietària del poste pel qual l’empresa es compromet a entrar la línia soterrada al terme de Daimús.

Des del BLOC sols ens queda felicitar als representants dels veïns, i a l’empresa propietària del poste per l’acord aconseguit. Gràcies a la unitat i fermesa dels veïns en defensar allò que era de justicia, l’estiu que ve el poste no serà més que un mal record de la insensibilitat d’un Ajuntament que pren decisions sense pensar en les seues conseqüències.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *